Грција во шок за Македонија: Заменик министерот за надворешни работи на Грција ја нарече Македонија со нејзиното уставно име

Loading...

Заменик министерот за надворешни работи на Грција ја нарече Македонија со нејзиното уставо име Неколку грчки медиуми излегоа со вест дека замники министерот за надворешни работи на Грција, Никос Хидакис ја нарече нашата држава со нејзиното уставно име, Македонија, наместо да ја нарече Скопје.
Според грчките медиуми, тој го искористил името  во интервју за словачкиот весник „Правда“, кој се фокусира околку бегалската и мигрантската криза. Медиумите пренесуваат дека тој бил толку задоволен од интервјуто  што дури го  објавил на својата веб страна.
„Зошто заменик министерот за европски прашањаго избра овој момент да  го отенцира терминот „Македонија“?  Очигедно, никој не забележува што всушност се случува“, коментираат грчките медиуми.
Тие се прашуваат дали министерот е информиран  за заедничката одлука на советот на политичките лидери на Грција за користење на термин со географска одредница и ставот на премиерот Алексис Ципрас и шефот на дипломатијата Никоц Коѕијас.Неколку грчки медиуми излегоа со вест дека замники министерот за надворешни работи на Грција, Никос Хидакис ја нарече нашата држава со нејзиното ус

loading...
Loading...