Грешки кои скоро сите ги правиме во WC-то а не сме свесни КОЛКУ СЕ ОПАСНИ!

Loading...

Бактериите не се единствената работа за која треба да се грижите кога одите во тоалетот. Од тоа како се бришете до тоа на кој начин ги миете рацете, освен што се најголемите грешки кои ги правите, можете да го загрозите и своето здравје.Во тоалетот одите повеќе пати дневно па мора да помислите ни да знаете што треба да направите таму. Постојат многу работи кои ги правите грешно.
Ние ви ги наведуваме петте најчести грешки и начини кои можете да ги исправите.
1.Седите долго на тоалетот
Ако поминете две минути подолго затоа што темелно ги проверувате новитетите на Инстаграм (сигурно сте го направиле тоа), можете да здивнете. Но доколку се заседнете и ви се закочат нозете, ги ризикувате хемороидите, и постои можност за отекување на вените во анусот од кои може да се дојде до крварење. Доколку ве мачи запек подобро станете, прошетајте и вратете се назад, тврди гастроентерологот Аниш Шет и додава- „Прошетката може д аги стимулира цревата а може да ви помогне и да се опуштите и да не се стискате на шолјата“.
2. Претерано бришење
Кога сме кај бришењето…Претераното бришење може да ја иритира перианалната кожа и да предизвика мала абразија покрај која може да се дојде до воспаление и чешање. Доколку се бришете еднаш или два пати , тоа би било сосема доволно.

3. Користење на апарат за сушење
Може да ги распрска бактериите. Најновото истражување од Велика Британија покажало дека апаратите за сушење раце шират 27 пати повеќе микроби од хартиите за бришење раце.
4. Бришете во погрешна насока
Тоа е нешто кое го правите уште откако сте излегле од пелени но може и да не сте го усовршиле тоа знаење. Секогаш бришете се од напред спрема наназад. Бидејќи бришењето во погрешна насока може да ви создаде бактерии и да ви предизвика уринарна инфекција.
5. Премногу сте чисти таму доле
Само затоа што постојат производи од кои вашите женски делови можат да мирисаат како цвеќе, не значи дека вие мора да ги употребувате. Таму доле не треба секогаш да бидете претерано исчистени и „изрибани“ со сапуни, средства и влажни марамици, бидејќи токму тие можат да ја изреметат pH рамнотежата и да ви предизвикаат чешање, иритации и осип. Едноставно измијте се со благ сапун во текот на туширањето, а единствениот додатен алат кој можете да го користите е фен за коса доколку сакате да ја исушите претераната влажност. Доколку сте склони на инфекции и иритации, полека со ладен воздух исушете го меѓуножјето по туширањето. Во тоалетот одите повеќе пати дневно па мора да помислите ни да знаете што треба да направите таму. Постојат многу работи кои ги правите грешно.

loading...
Loading...