Груевски: Партијата која до пред 6 месеци не го вадеше зборот режим од уста сега прави вистински режим

Тоа што се случи вчера е тежок преседан, тоа е ужас, тоа е режим. Тоа е нешто што го нема во демократски држави, тоа е уривање на демократијата, изјави лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски за одлуката на судот за притвор на пратеници.„Ја користам оваа прилика уште еднаш да апелирам и до Обвинителството и до судството, а посебно до Владата која стави сѐ под контрола, да не прави вакви работи. Во моментот пет проценти од сите пратеници се во притвор домашен или ефективен или 12 проценти од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата“, рече Груевски.Ова, како што кажа, може да се случи во држава во која демократијата е длабоко закопана.
„Партијата која до пред 6 месеци зборуваше и не го вадеше зборот режим од уста сега прави вистински режим. Ова го немало ни во 1949 година. Вакво незаконско постапување кон пратениците, нивно држење со лисици и по 16 часа и одредување притвор за ништо затоа што биле на работното место, затоа што некоја пратеничка се гушнала со сопругот кога влегол во Собранието, кога чул што се случува таму е ништо повеќе туку задушување на опозицијата и демократијата“, изјави Груевски.„Ја користам оваа прилика уште еднаш да апелирам и до Обвинителството и до судството, а посебно до Владата која стави сѐ под контрола, да не

Пронајдете не на следниве мрежи: