Хаг потврди дека се манипулира со бројката на жртви во Сребреница

Loading...

Пресудата на Младиќ повторно ја разбранува јавноста и ги разбуди духовите на балканот, а во преден план се истакнува масакарот во Сребреница која е симбол за страдањето на босанскиот народ.Бројно светски медиуми и федерации а Босна сметаат дека одлуката на судот е заслужена, каде помеѓу останатите работи за кои беше генералот осуден се најде и Сребреница, каде беа убиени над 8000 невини луѓе. 
Меѓутоа Хаг практично ги негираше овие податоци, на кои инсистираа босанските извори за Сребреница, тврдејќи дека има над 8000 жртви, и потврди дека со оваа бројка се манипулира за политички цели.
На споменикот во Сребреница се наоѓа бројка од 8723 жртви но таа бројка е неколку пати преувеличана. Спрема многу докази од 2-ри Јули 1995 бројот е помал- тврдат српски медиуми.
Тоа може да се види и во самиот текст и објаснување во пресудата на Младиќ, каде се вели дека тоа не е точниот број на настрадани, туку станува збор за неколку илјади.
Во пресудата се наведува дека се убиени околу 1200 мажи и тоа на различни места.Бројно светски медиуми и федерации а Босна сметаат дека одлуката на судот е заслужена, каде помеѓу останатите работи за кои беше генералот осуден с

loading...