ХАОС во Глазгов: Судири на улиците после историскиот референдум

Loading...

Полицијата во Глазгов во петокот вечерта имаше многу работа со неколкуте стотици симпатизери на Унијата, кои маршираа во градот, славејќи ја победата на референдумот. Тензиите прераснаа околу 18 часот, кога демонстрантите се сретнаа со симпатизерите за шкотска независност.
Мажи, жени и деца, носејќи транспаренти и британски обележја, се собраа на плоштадот во Глазгов, како би ја прославиле победата.

Полициски кордон ги раздвои спротивставените страни, кои вербално се навредуваа меѓу себе, додека приврзаниците за шкотска независност довикувааа: „Ние ја сакаме Шкотска, повеќе од вас!“.
Иако полицијата немаше опрема за разтерување на демонстрации, успешно ги задржа алколозираните приврзаници на Унијата, подалеку од центарот на градот, додека тимот специјалци беше ставен на готовс.Тензиите прераснаа околу 18 часот, кога демонстрантите се сретнаа со симпатизерите за шкотска независност.
Мажи, жени и деца, носејќи транс

loading...
Loading...