ХИТ ВО СВЕТОТ: Нордиска диета

Loading...

Нордиската диета е хит меѓу познатите! Но, таа се повеќе се применува од многу луѓе во светот!Оние кои во текот на истражувањето јаделе локална данска храна симнале три пати повеќе килограми од оние кои јаделе ќофтиња, пици шпагети. 
Данската храна подразбира многу овошје, зеленчук, билки како и многу риба а малку друг вид на месо. 
Најважно е да јадете сезонска храна па така пржена штука со зелка е одлична за летно време. 
Научниците од универзитетот во Копенхаген биле инспириани од оваа диета. Па направиле едно истражување над 180 дебели луѓе. Ги поделиле во две групи и шест месеци ги рестирале. На сите им било кажано да јадат се додека не станат сити и да не ги бројат калориите. 

 
Па така „данската диета“ ја држеле 68 луѓе додека останатит 112 ја држеле новата нордиска диета. Оние која ја држеле нордиската добиле книга со рецепти во која имало 180 рецепти за секоја сезона, а они со данската добиле само 99 рецепти за секое време. 
По шест месеци се докажало дека оние кои се хранеле со нордиска диета ослабеле 4,7 килограми во просек, додека другите само 1,5 килограми. Интересно е што оваа диета може да се примени секаде во светот. Билки, овошје, печурки, алги, житарици, зелка, зеленчук и компири им се достапни на сите. Секако и месото мора да биде од риба!
Главниот трик е во тоа што јадејќи сезонски и свежи намирници избегнувате конзервирани работи. 
Повеќе диети на следниот ЛИНКОние кои во текот на истражувањето јаделе локална данска храна симнале три пати повеќе килограми од оние кои јаделе ќофтиња, пици шпагети. 

loading...
Loading...