Храна против ракот

Иако многу фактори влијаат на зголемениот ризик на појава на рак, проценето е дека 30% од случаите се резултат на начинот на исхрана. Еве неколку совети кои помагаат да се намали ризикот на појава на рак.

Одржувајте здрава телесна тежинаДебелината е поврзна со значително згоелмување на ризикот од рак на дебелото црво, некои хормоnско зависни, како што се рак на дојката .Јадете повеќе овошје и зеленчукНајмалку пет порции на овошје и зеленчук на ден го намалува ризикиот од многу различни типови на рак. Не е позната точнатa причина, но се претпоставува дека е поврзно со диеталните влакна, витамини и минерали и нивното комбинирање. Додатоците на витамини и минерали во вид на прашоци и пилули се добри за некои луѓе, меѓутоа тие не се замена за  свежото овошје и зеленчук.
Јадете продукти кои содржат диетални влакнаВо просек, повеќето од нас треба да внесуваме околу 50% повеќе диетални влакна за да дојдеме до препрачливата доза од 18гр на ден. Влакната се значајни во зголемувањето на столичната маса, што придонесува до многу полесно исфррлање на изметот од телото. Ракот на цревата е еден он најзастапените видови. Со зголемување на столичната маса за 25%, ризикот од овој вид на рак може да се намали и до 15%.
Одбегнувајте мрсна хранаМрсната и брза храна е поврзана со зголемен ризик од рак на дебелото црево.
Алкохол – во скромни количиниПрекумерното конзумирање на алкохол доведува до зголемување на ризикот од појава на рак на устата, црниот дроб и грлото.

 Иако многу фактори влијаат на зголемениот ризик на појава на рак, проценето е дека 30% од случаите се резу

Пронајдете не на следниве мрежи: