Ибрахим Ругова бил католик!?

Loading...

Лидерот на косовските Албанци барал да го закопаат според католички обичаи.Албанските медиуми уште пред седум години се обидувале да откријат која е религиската припадност на Ибрахим Ругова, односно дали тој тајно ја променил својата муслиманска вера во католичка.
Ругова сакаше да го закопаат според католичките обичаи. Тоа сите го знаеме. Иако се демантирани тие приказни, никој од неговите познаници децидно не потврди дека тој не е католик. Исто така, никогаш не е демантирана и приказната дека Ибрахим Ругова уште во 1994 година ја примил католичката вера во Ватикан и тоа лично од покојниот папа Јован Павле II. Инаку, семејството на Ругова е од муслимансак вероисповед, баш како што и тој бил самиот – истакнува изворот, притоа додавајќи дека повеќе од 95% од косовските Албанци се од муслиманска веросиповед.
Инаку, Ругова никогаш не бил во џамија, а најголемиот муслимански празник Бајрам би им го честитал на верниците од Косово дури по постапката на американскиот амбасадор.
Британските медиуми забележале дека неговиот погреб течел без верски обреди, што не е карактеристично за балканските простори. Организаторите тогаш изјавиле дека тоа било така, бидејќи церемонијата била од национален и државен карактер, но многумина беа уверени дека вистинската причина била неговиот премин кон католицизмот – гласини кои се уште никој ги нема демантирано скоро 10 години.Албанските медиуми уште пред седум години се обидувале да откријат која е религиската припадност на Ибрахим Ругова, односно дали тој тајно ја проме

loading...
Loading...