Има само 10 години, а веќе оди на факултет!

Loading...

Швајцарецот Максимилијан Јаниш без проблеми го положи тестот по математика oд големата матура, добивајќи најголема оценка, што му овзможи да посетува настава на Универзитет во Цирих.На Универзитетот на располагање му е сета потребна литература и секој втор ден има средби со универзитетски професор со кои разговара на бројни теми. И сето ова не би било, ништо невообичаено, ако Максимилијан немаше само 10 години.
Неговите родители, таткото пензиониран професор по математика и 48-годишната мајка економистка, се обиделе да го запишат на Математичкиот факултет, но тоа уште не му е дозволено бидејќи ги нема положеnо сите приемни испити.
 – Ова е првпат да имаме така млад и талентиран студен во рамките на програмата која е наменета за натпросечно надарените средношколци, изјави професорот Михаел Хенгартнер од Универзитетот во Цирих.
Максимилијан веќе прескокна три одделенија во основното училиште, а сега оди во гимназија заедно со 13-годишни деца со кои тешко наоѓа заеднички јазик.
– Немам со кого да разговарам за Архимед, а поглем број од моите соученици не ни знаат кој е Гаус, изјави Максимилијан во интервју за весникот „Зонтагс Цајтунг“. Инаку, Карл Фридрих Гаус е познат германски математичар.
Извор: Think.mkНа Универзитетот на располагање му е сета потребна литература и секој втор ден има средби со универзитетски професор со кои разговара на бројни тем

loading...
Loading...