Ѓумбирот со векови се користи како зачин во многу јадења, а има и исто толку долга традиција како природен лек за лечење на многу болести.Ѓумбирот со векови се користи како зачин во многу јадења, а има и исто толку долга традиција како природен лек за лечење на многу болести.
Истражувањата покажуваат дека оваа коренеста билка во себе содржи високо ниво на антиоксиданси, протеини, железо, фосфор, калциум, магнезиум, манган, фолна киселина, витамини Ц и Б6.
Бенефиции од чајот од ѓумбир:
Има благотворно дејство врз човековото тело, ги опушта напнатите мускули, помага при грип и настинка. Особено е добар за лечење на вируси и го намалува ризикот од мозочен удар. Го подобрува протокот на кислород низ телото и затоа поттикнува подобра циркулација. Успешно да се бори против инфекции и го зајакнува имунолошкиот систем.
Рецепт за чај од ѓумбир:
Во чаша врела вода, додадете ¼ лажичка куркума, ¼ лажиче мелен ѓумбир, мед и кокосово млеко.Ѓумбирот со векови се користи како зачин во многу јадења, а има и исто толку долга традиција како природен лек за лечење на многу болести.