Имате крвна група АБ? Лошо ви се пишува

Loading...

Не само што личностите со крвната група АБ имаат поголем ризик од развој на болести на срцето туку се и склони на когнитивно опаѓање.Колку вашиот ум ќе биде остар би можело да зависи и од вашата крвна група! Личностите кои ја имаат најретката крвна група, АБ, изложени се на најголем ризик од губиток на помнењето во подоцежниот живот, покажало истражувањето објавено во списанието Neurology.Експертите тестирле 1000 личности постари од 45 години за нивните когнитивни способности и помнењето. На пример, им диктирале по десет збора, а потоа барале од нив да ги повторат. на крајот од тестирањето на испитаниците им зеле примерок од крв.
Откако ги следеле низ периодот од 3ипол години, научниците установиле дека личностите со крвната група АБ биле изложени на дури 82 % поголем ризик од когнитивно опаѓање!Ова не е прва студија која донесува лоши вести за сите личности со крвната група АБ. Истражувањето објавено оваа година во списанието Journal of Thrombosis and Haemostasis покажало дека токму овие личности се изложени на 83 % повисок ризик од мозочен ударот за разлика од личностите со крвна група 0. Нивната крвна група е поврзана со намалување на ризикот од развивање на кардиоваскуларните болести.Колку вашиот ум ќе биде остар би можело да зависи и од вашата крвна група! Личностите кои ја имаат најретката крвна група, АБ, изложени се на најго

loading...
Loading...