Имате ли ваков ситен осип по телото? Еве што се тие и зошто се опасни!

Ове мали  црвени израстоци се доста чест проблем, а не е баш  јасно  дали  се осип, црвенили или бубулици. Еве го одговоротОвие израстоци или како и  да ги  наречеме имаат  своја причина во организмот, а тоа е еден вид на интолеранција на глутен.
Всушност, секој организам не го вари глутенот на ист начин, а науката докажала дека ова е еден од видовите на нетолеранција, пишува „ViralThread“.
Ако имате проблеми да сварите глутен, вашите црева ќе се „воспалат“ и тоа подоцна ќе се одрази на кожата. Затоа глутенот се поврзува со разни кожни болести како што е егзема или псоријаза.
Оваа состојба е показател дека имунолошкиот систем создава антитела кои предизвикуваат сува кожа и чешање.
Секој организам индивидуално реагира на глутен, па на некој ќе му се одрази на кожата, додека некои имаат стомачни болки, хроничен замор или пак нешто друго.Овие израстоци или како и  да ги  наречеме имаат  своја причина во организмот, а тоа е еден вид на интолеранција на глутен.

Пронајдете не на следниве мрежи: