Нема да верувате! Јадењето ладна или топла тестенина и тоа како влијае на зголемувањето на ишокот килограми. Откриваме каква тестенина треба да јадете доколку сакате да го изгубите вишокот килограми.Одредени видови јаглехидрати не дебелеат, а за тоа е заслужен отпорниот скроб. Таквиот вид скроб не се вари во тенкото црево, па таков доспева до дебелото црево. Го содржат одредени намирници богати со јаглехидрати, како гравот, а некои намирници го развиваат со ладење.
„Кога готвите одредена храна богата со скроб, како што е белиот ориз, тестенината или компирот, а потоа ја оладите во ладилник, во храната се развива отпорен скроб. Готвењето на скробни јаглехидрати ја менува хемиската врска во храната , а кога ќе ги ставите во ладилник и храната ќе се олади, тие врски се јавуваат во нов облик. Новата струкрура на тие врски која настанува во процесот на ладење е она што го прави скробот отпорен кога се вари во тенкото црево“, објаснува Паул Арциеро.
Тој исто така додава доколку таквата храна повторно ја загреете, таа го задржува отпорниот скроб.Одредени видови јаглехидрати не дебелеат, а за тоа е заслужен отпорниот скроб. Таквиот вид скроб не се вари во тенкото црево, па таков доспева до д