Испуштате гасови со мирис на расипано јајце? – Еве која е причината за нивната појава!

Присутноста на гасови во нашиот дигестивен тракт е примарна причина за прдење. До тоа може да дојде поради многу причини, како што се: проголтан воздух за време на јадење / говорење, бактериска реакција, навлезен гас во дигестивниот систем преку крвта и хемиски реакции кои се случуваат во него. Што и да биде причината, мирисот на гас на расипано јајце е многу непријатна ситуација.Причини
Причината за добивање гасови кои мирисаат на расипани јајца е главно поради присуството на водород сулфид во гасот пред да биде испуштен; скатоли исто така може да бидат присутни. И двете овие соединенија содржат сулфур, што дава лош мирис.
Колку повеќе сулфур јадете во вашата исхрана, повеќе ќе биде има произведени сулфиди во вашиот дигестивен тракт и повеќе ќе преовладува мирис на расипани јајца ослободен со прдење. Видовите храна како месо, јајца, пилешко, карфиол и др., кои содржат сулфур во било каква форма, најверојатно ќе предизвикаат гасови со мирис на расипани јајца.
Начини да се спречи
Гасот со мирис на расипани јајца е нормален и патем, мирисот е биопродукт на консумирање здрава храна богата со сулфур и многу хранливи состојки, како што се брокули, месо, јајца, лук, сирење, кравјо млеко, зелје, моркови, кромид, вино, суво овошје, рен, итн .
Студија спроведена во Минеаполис, истакнува дека надуеноста кај жените има тенденција да биде поголема и да изобилува со мирис на сулфур повеќе во споредба со мажите. Состојбата е поприсутна во текот на бременоста и се должи на хормонални промени во телото. Но, во никој случај, не е состојба во врска со лошо здравје, но може да се припише на општествен срам.
Едноставно треба да се намали внесувањето на богата храна со сулфур за да се избегне овој проблем. Ако не целосно, барем може да се намали внесот на храна која изобилува со премногу висока содржина на сулфур како говедско, свинско, лук и кромид.
Други состојби
Многу ретко, лошиот мирис на гасовите е поврзан со некоја сериозна болест. Ова може да биде познато дали гасовите со мирис на расипано јаце не завршуваат дури и откако сте престанале да јадете храна богата со сулфур. Исто така, тоа може да укажува на сериозна болест ако миризливи гасови се придружени со други симптоми како што е ненадејно губење на тежината, гадење, повраќање и сл .
Еве неколку придружни состојби на гасови богати со сулфур кои треба да ве загрижат:
– Инфекции на дигестивниот тракт. Најчесто се предизвикани како резултат на дејството на бактерии и вируси. Исто така, можат да биде придружени со други состојби како треска, болки во стомакот и дијареа. Инфекцијата во дигестивниот тракт е исто така причина дел од луѓето да се соочуваат со испуштање гасови со мирис на расипани јајца.
– Нетолеранција на лактоза. Лактозата е присутна во млечните производи и кога ќе добиеме нетолеранција на лактоза, нема многу ензими во телото за да ја разбијат лактозата. Како таква, лактозата останува во дигестивниот тракт долго време и ги храни бактериите кои се причина за создавање на непријатниот мирис.
-Малапсорпција на јаглехидрати. Состојба која исто така може предизвика мирис на расипано јајце. Може да предизвика болки во стомакот и надуеност. Тешка форма на Целијачна болест, предизвикува болки во стомакот и недостаток на витамини како нејзини главни симптоми. Оваа состојба – и тешка и лесна, може да се третира со намалување на дозата на внесен глутен во телото. Некои од изворите на глутен се 'рж, јачмен и пченица.Причини
Причината за добивање гасови кои мирисаат на расипани јајца е главно поради присуството на водород сулфид во гасот

Пронајдете не на следниве мрежи: