Италија: Деца сакале да купат рајски остров

Loading...

Кога група ученици од Италија дознале дека еден од италијанските острови е ставен на продажба од страна на некој бизнисмен, одлучиле да започнат кампања со цел да го купат сами.Островот Будели, сместен меѓу Сардинија и Корзика, е понуден на продажба во 2003 година, кога неговиот сопственик банкротирал. Мајкл Харт, банкар од Нов Зеланд, го купил за три милиони евра со намера да го претвори во природен резерват. Но, локалните политичари поднеле жалба со образложение дека островот треба да се врати под контрола на Италија.
Откако децата ја прочитале веста во весник, покренале кампања за да го претворат во Островот на децата. Тие израчунале дека ако секое дете во Италија даде по само 0,5 евра, ќе имаат доволно пари за сами да го купат островот.Островот Будели, сместен меѓу Сардинија и Корзика, е понуден на продажба во 2003 година, кога неговиот сопственик банкротирал. Мајкл Харт, банкар о

loading...
Loading...