Иванов во Азербејџан оствари средба со претседателот на Република Албанија, г. Бујар Нишани.

Loading...

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска во Баку, Азербејџан,  оствари билатерална средба со претседателот на Република Албанија, г. Бујар Нишани.Двајцата претседатели на средбата разговараа за односите меѓу двете земји во контекст на актуелната политичка состојба во Република Македонија, како и во контекст на состојбите и предизвиците во регионот.
Претседателот Иванов во разговорите со претседателот Нишани, го реафирмираше ставот дека начинот на кој се донесе пост-изборната платформа на партиите од албанскиот политички блок и изјавите кои следеа од страна на високи функционери на Република Албанија претставуваат мешање во внатрешните работи на Република Македонија.
– Ваквото мешање во внатрешните работи на Република Македонија е поттик за реализирање на големо националистички идеи, тензии и претставува негативен пример не само на Балканот, туку и пошироко. Потребно е намалување на тензиите во регионот и внимателна реторика, порача на средбата претседателот Иванов. Македонскиот претседател посочи дека Република Албанија е пријател и ќе остане пријател на Република Македонија и за таа цел потребни се натамошни конкретни взаемни чекори за нормализирање и унапредување на билатералните односи.
– Македонското национално малцинство во Република Албанија и албанската етничка заедница во Република Македонија треба да бидат фактори на зближување и збогатување на соработката, а не извор на тензичност, истакна на средбата претседателот Иванов. Во таа насока, македонскиот претседател изрази уверување дека само со дијалог можат да се бараат решенија и да се надминуваат разликите за одредени прашања.Двајцата претседатели се согласија дека е неопходна воздржаност, преземање на взаемни чекори за зголемување на меѓусебната доверба и фокусирање на заедничките приоритети, кои подразбираат добрососедски односи, унапредување на регионалната соработка и фокусирање на проекти што ќе го унапредат и подобрат животот на граѓаните на двете земји.
Средбата на двајцата претседатели беше реализирана на маргините на 5. Глобален Баку форум на тема „Иднината на меѓународните односи:моќ и интереси“, на кој учествува претседателот Иванов.Двајцата претседатели на средбата разговараа за односите меѓу двете земји во контекст на актуелната политичка состојба во Република Македонија, как

loading...