„Излезе“ црква од турско езеро!

Loading...

Во длабочината на езерото Никеја се откриени остатоци од црква. Се претпоставува дека потонал во езерото по еден земјотрес кој се случил во 740 година, што се сложува со византиските извори.
Управникот на оделот за археологија на Универзитетот д-р Мустафа Шахин, за ова откритие вели дека се работи за христијанскиот храм Св. Петар, од средно византиски период.
Црквата е поставена во правец запад-исток, а висината на остатоците на ѕидовите се меѓу 1,5 до два метри.
Храмот се наведува во византискиот „Каталог Никеја“ и во основа е базиличен.Се претпоставува дека потонал во езерото по еден земјотрес кој се случил во 740 година, што се сложува со византиските извори.
Управникот н

loading...
Loading...