Измерете се и дознајте колку долго ќе живеете!

Loading...

Научниците од училиштето „ Cass“ во Лондон тврдат дека најдобар показател на должината на животот е обемот на струкот. Оние чиј струк е поголем за 15 сантиметри од половина од нивната висина во просек живеат две години пократко.Колку обемот на струкот се зголемува, бројот на годините се намалува. Жена висока 160 сантиметри би требало  да има обем на струкот до 80 сантиметри. Колку е поголем обемот на струкот во однос на висината, толку повеќе се скратува животниот век.
Научниците собрале податоци од 300 илјади луѓе и дошле до заклучокот дека обемот на струкот би требало да изнесува половина од висината на човекот. Маж висок 180 сантиметри треба да има обем на струкот од 90 сантиметри.
Значи, правилото важи и за двата пола. Таквиот обем на струкот покажува дека шансите за заболување од кардиоваскуларни болести се помали бидејќи наталожените масти во пределот на стомакот го зголемуват ризикот од срцев удар и повишен крвен притисок.
Како што истакнуваат истражувачите, оние чиј струк е поголем  за 15 сантиметри од  половината на нивната висина живеат во просек две години пократко. Колку е обемот на струкот поголем, бројот на годините се повеќе се намалува.Колку обемот на струкот се зголемува, бројот на годините се намалува. Жена висока 160 сантиметри би требало  да има обем на струкот до 80 сант

loading...
Loading...