Изненадувачки факти за децата родени во зима

Loading...

Научниците се прилично фасцинирани од ефектот на годишната доба која ја остава на нас, на нашето здравје и општата состојба. После многубројните истражувања еве што откриле. Зимските бебиња доаѓаат од помалку привилегираните семејства
Процентот на деца родени од немажени мајки, мајки тинејџерки и мајки кои не завршиле средно образование растел секоја година во јануари, во текот на периодот од 1989 до 2001 година. Причина за тоа е претпоставката дека сиромашните семејства немаат клима уреди, што значи имаат помалку секс во текот на летниот период.
Зимските деца се покрупни
До својата шеста, седма година зимските деца се потешки, повисоки и имаат поголем обем на главата од своите врсници родени во останатите годишни времиња.
Поинтелигентни се од своите врсници
Според истражувањата, зимските деца покажале подобри резултати на тестовите за интелигенција од останатите свои врсници.

Зимските деца поубаво се однесуваат
Со едноставно посматрање на овие деца, научниците забележале подобри манири во однесувањето од останатите деца.
Подепресивни се
Постои ризик кај нив да се развие невролошко пореметување, вклучувајќи т.н сезонски афектно пореметување (зимска депресија), биполарна депресија и шизофренија.
Имаат послаби коски
Уште една карактеристика врзана за сончевата светлост. Летните деца во просек имаат подобри коски. Виновен за тоа е апсорпцијата на Де витаминот во последниот стадиум од бременоста во зимскиот период.
Склони се на алергии на храна Зимските бебиња доаѓаат од помалку привилегираните семејства
Процентот на деца родени од немажени мајки, мајки тинејџерки

loading...
Loading...