Ја изневерил мажот, а нејзината баба и дала совет кој никогаш нема да го заборави!

Loading...

Една млада жена доживеала големо разочарување откако дознала за неверството на својот маж. Очајна отишла во посета на својата баба на која и раскажала дека се чувствува очајно. Не знаела дали има смисла да го спасува односот или едноставно да се откаже, а нејзината баба и го дала најдобриот совет кој некогаш го добила. „Се и раскажав а баба ми ме однесе во кујна. Наполни три садови со вода и ги стави на шпорет. Водата брзо почна да врие. Во првиот сад стави морков, во вториот јајце а во третиот мелени зрна кафе.
Без зборови ги остави да 15 минути на шпоретот, а  потоа го исклучи. Го извади морковот и го стави во чинија, јајцето го стави во сад, а кафето во шолја. Потоа се заврте кон мене и ме праша што гледам.
Морков, јајце и кафе- одговорив јас.
Ме повлече кон неа и ми кажа да го земам морковот, го направив тоа и забележав дека е мек. Потоа ми кажа да го скршам јајцето. Откако ја извадив лушпата забележав тврдо варено јајце.
На крај ми кажа да се напијам од кафето. Го направив тоа и се насмеав откако ја пробав богатата арома.
А на крај ја прашав што сето ова значи?
На тоа баба ми одговори дека сите три намирници се соочени со иста зовриена вода. Секоја од нив реагирала различно.
Морковот влезе како јак, енергичен и непропустлив. Сепак топлата вода го направи мек и слаб. Јајцето беше слабо и кршливо а при делувањето на водата стана јако. Мелените зрна кафе беа единствени а по водата се променија.
А што си ти?- ме праша таа.
Кога несреќата ќе затропа на твојата врата како реагираш? Дали си морков, јајце или зрно кафе? Размислував за тоа…

 

Дали сум морков кој изгледа јако а потоа станува слаб и мек. Дали сум јајце кое има мека душа  а потоа станува тврдо. Дали мојата лушпа е скриена или моето скаменето срце? Или пак сум зрно кафе кое може да биде променето од водата, односно во мојот случај од болката. Па така станува и миризливо и со поубав вкус. Ако сум како кафето тогаш кога животот тргнува на лошо јас станувам подобра и менувам се околу себе.
Сакам ти да имаш доволно искуство кое ќе те направи меко како морковот, доволно искуство кое ќе те научи како да зацврстиш, а и доволно искуство кое ќе те научи сама да создадеш надеж, ми кажа бабата.
Најсреќни луѓе не се оние кои имаат најдобро од се туку оние кои сами прават најдобро од она што им се наоѓа на патот. Најдобрата идина секогаш се темели на заборавеното минато, а во животот не можеш да тргнеш напред ако не отстапиш од своите стари неуспеси и рани на срцето.
Кога се роди, плачеше додека сите над тебе се смееа.
Живеј го животот така да на крајот ти бидеш таа што се смее додека другите околу тебе плачат. „Се и раскажав а баба ми ме однесе во кујна. Наполни три садови со вода и ги стави на шпорет. Водата брзо почна да врие. Во првиот сад стави

loading...
Loading...