Јапонците јадат најздрава храна во светот!

Loading...

Јапонците јадат најздрава храна на светот. Истражувањето на меѓународната организација за борба против сиромаштијата – OKSFAM покажа дека на листата на земји според достапноста, квалитетот и разновидноста на храната водат Холандија, Јапонија, Нов Зеланд и САД.Меѓу земјите со најнизок рејтинг се Република Чад и низа други земји од Африка. Холандија, Франција и Швајцарија се лидери во „правилната исхрана”. Таму жителите јадат разновидна, корисна и евтина храна.
Во таа смисла, тешко дека може да и се најде замерка на Европа. Првите 20 места од листата ги завземаат токму Европјаните, покрај Австралија. Јапонија, Нов Зеланд, Канада и САД не стигнаа меѓу првите 20 според тие критериуми.
Експертите објаснуваат дека САД изоставуваат од листата поради високиот процент на заболени од прекумерно здебелување и дијатебес.

Лошите показатели на Јапонија се поврзани со фактот дека во таа земја храната е прескапа. Истовремено, по сите други “прехрамбени” параметри, Јапонците се најдобри и тоа надвор од конкуренција.
Во Јапонија храната е исклучително правилна. Таму нема колачиња од брашно, со маргарин и шеќер. Многу плодови од море и тоа сите свежи. Затоа, Јапонија е една од најдобрите земји од гледна точка на исхраната, што се потврдува со долгиот животен век на Јапонците.
Многу добра и разновидна храна има во Франција. Постои дури и поимот “француски парадокс”. Имено, Французите без оглед на храната со многу леб и алкохол, се многу здрава нација. Тие имаат така изграден систем на исхрана, што таму има најмал процент од заболени од кардиоваскуларни болести.
Французите многу помалку боледуваат од кардиовасуларни болести, бидејќи користат многу црвено вино, богато со природни хемиски елементи.Меѓу земјите со најнизок рејтинг се Република Чад и низа други земји од Африка. Холандија, Франција и Швајцарија се лидери во „правилната исх

loading...
Loading...