Јогуртот како лек за висок крвен притисок

Жените кои јадат пет или повеќе порции јогурт неделно, имаат помали шанси за заболат од висок крвен притисок, покажало новото истражување.Јогуртот изобилува со калциум и добри бактерии кој ја урамнотежува секојдневната исхрана, ги јакне коските, но и елиминира стрес и депресија. Освен тоа, овој млечен производ кој е неизоставен дел од секој појадок, делува на имунитетот, здравјето на срцето и забите.студијата во која биле вклучени над илјада луѓе, открила дека ризикот од висок крвен притисок кај испитаните луѓе кои секојдневно конзумирале јогурт, се намалил за петтина во однос на луѓето кои јаделе еднаш месечно.
Позитивниот ефект на јогуртот е поизразен кај жените. Позитивен ефект на здравјето на луѓето и крвниот притисок бил изразен кај особи кои со јогуртот јаделе и многу овошје, зеленчук, оревести плодови и мешунки. Научниците утврдиле дека само 170 грама јогурт на ден, во комбинација со овие намирници го намалува ризикот од покачен крвен притисок за 31%.

Оваа студија покажала дека, имено редовното конзумирање на млечни производи, особено јогуртот, кој може да го намали ризикот од високиот крвен притисок кој е еден од водечките фактори за ризик од кардиоваскуларни заболувања. Истражувачите овие податоци ги образложиле со фактот дека јогуртот содржи големи количини на калциум и белковини кои се потребни за благотворно функционирање на организмот.Јогуртот изобилува со калциум и добри бактерии кој ја урамнотежува секојдневната исхрана, ги јакне коските, но и елиминира стрес и депресија. Освен

Пронајдете не на следниве мрежи: