Како да ги одржувате бубрезите здрави

Loading...

Бубрезите играат клучна улога во ослободувањето на телото од токсини и други непотребни материи. Еве три лесни и практични навики за поздрави бубрези.Пијте вода
Дехидрацијата го зголемува ризикот од бубрежни болести за 20%. Зголемувањето на внесот на вода во организмот ќе ја подобри работата на бубрезите. Секогаш имајте си шишенце вода со себе и напијте се при првите знаци на дехидрација (сува уста, густа плунка, итн)
Пијте млеко или јогурт
Само две чаши јогурт или една чаша млеко на ден ќе ги одржува здрави вашите бубрези. Освен тоа, калциумот во млекото го намалува ризикот од висок крвен притисок за 25%.
Намалете го внесувањето сол во организмот
Бубрезите се задолжени за ослободување на организмот од непотребните соли. Сепак, доколку јадете храна со премногу сол, тоа може да резултира со создавање на камчиња во бубрезите.Пијте вода
Дехидрацијата го зголемува ризикот од бубрежни болести за 20%. Зголемувањето на внесот на вода во организмот ќе

loading...
Loading...