Како да го научите вашето дете да биде упорно во животот?

Loading...

Децата често се откажуваат поради стравот дека ќе бидат понижени пред пријателите или ако се плашат од неуспех.  Затоа е најдобро да поразговарате со нив, да им објасните дека сите почетоци се тешки, но дека тоа не треба да ги обесхрабри да продолжат со работата, дека успех се остварува само со трпение. Битно е да сочуствувате со нив, да им дадете до знаење дека ги разбирате, но и да им кажете дека упорноста е клучот ако сакаат да успеат на училиште, во некој спорт, а подоцна и во животот.

Нека вашите очекувања бидат скромни и умерени. Ако вашето дете ве моли да го запишете на часови по гитара, немојте да плаќате цел месец однапред, туку платете 3 до 4 часа. Така, ако на почетокот не му се допаѓа, можете да го советувате да издржи уште неколку.
Конечно, објаснете им на децата дека е нормално да престанат со одредени активности кога е тешко, но дека тоа чувство набрзо ќе помине. Ако детето сфати дека секогаш ќе се соочува со потешкотии, тогаш постои мала веројатност дека ќе се чувствува незадоволно уште на првите пречки.  Затоа е најдобро да поразговарате со нив, да им објасните дека сите почетоци се тешки, но дека тоа не треба да ги обесхрабри да продолжат со работа

loading...
Loading...