Како да го сварите совршеното кафе?

Loading...

Еве неколку мали трикови како да си го зголемите уживањето во кафето.Најголемите непријатели на зрната кафе се влагата и воздухот. Кафето подолго ќе остане свежо доколку купите и чувате цели зрна, кои е препорачливо да ги ставите во непроѕирен и добро затворен сад. Ако купувате повеќе кафе отколку што планирате да истрошите за десет дена, вишокот слободно ставете го во замрзнувач. Најдобар начин да ги препознаете свежите зрна кафе е мирисот – потребна е слатка, земјена арома на кафето.
При подготовката на кафето нема некоја голема тајна, основната постапка е секогаш иста – преку сомеленото кафе истурете топла вода и тогаш ќе се излачат ароматичните масла кои даваат добар вкус. Но, секогаш важат некои универзални правила за варење на добро кафе:

 
Како да се свари совршеното кафе?
Иако можете да го сварите кафето во било кој сад, ѓезвето дава доза на мистериозност и романтичност. При подготовката на кафето битно е да се вари барем два, три пати – вели авторката на книгата „Книга за кафето“ Сара Пери. Во ѓезвето е потребно да се стават две лажици кафе и една лажица шеќер и да се прелијат со 120 ml вода. Битно е ѓезвето да не биде полно до половината, бидејќи кафето ќе претече. Кога ќе ја додадете водата, измешајте го кафето неколку пати за да се истопи шеќерот. Кога водата ќе зоврие, варете го кафето до две минути и потоа тргнете ја од ринглата и оставете да постои дваесетина секунди. Оваа постапка повторете ја два до три пати, па на крај оставете го кафето да отстои една минута за да слегне.Најголемите непријатели на зрната кафе се влагата и воздухот. Кафето подолго ќе остане свежо доколку купите и чувате цели зрна, кои е препорачливо

loading...
Loading...