Kако да израснете среќни деца?

Loading...

Кога ќе ги прашате родителите што сакаат за своите деца, најчестиот одговор е дека сакаат тие да бидат среќни.  Постојат голем број на информации за израснување на паметни и успешни деца, но како да се одгледаат среќни деца?
Посреќните деца имаат поголема веројатност да станат успешни возрасни личности.
1. Вие бидете среќни
Иронично, првиот чекор за да имате посреќни деца е малку себичен.
Колку сте вие среќни, влијае на тоа колку среќни и успешни ќе бидат вашите деца.
Па, тогаш кој е првиот чекор за да бидете среќни? Одвоете малку време секоја недела, да се забавувате со пријателите.
2. Учете ги да како да се однесуваат
Никој не негира дека учењето за врски е важно, но колку родители всушност ги учат децата како да се однесуваат со другите?
Не е потребно многу. Може да започнете со охрабрување на децата, да извршуваат мали дела на добрина, за да изградат емпатија.
Ова не само што гради основни вештини и ги прави вашите деца подобри луѓе, истражувањата покажуваат дека може да ги прави посреќни на подолги патеки.
3. Очекувајте труд, а не совршенство
Олабавете малку со децата. Немилосрдното принудување на децата кон успеси, може да ги збунат децата.
Зошто? „Кога ги фалиме децата за трудот и напорната работа која води до успех, сакаат да ги задржат во ангажирање во тој процес. Тие не се пренасочени од задачата на учење со загриженоста колку се паметни.“

4. Учете ги на самодисциплина
Самодисциплината кај децата е повеќе предвидлива од идниот успех отколку од интелигенцијата.
Децата кои подобро го контролираат искушението, имаат многу подобар живот во наредните години и се посреќни.
Кој е добар начин да се започне со воспитување на самодисциплина? Помогнете им на девата да го одвлечат своето внимание од искушението.
5. Повеќе време за забава
Учете ги децата да имаат време за читање книги или медитација, што ќе им претставува голем предизвик.
Од суштинско значење е да им помогнете на децата како да пораснат и да учат. Одвоете повеќе време за вашите деца, излезете надвор со нив и едноставно играјте си.
6. Вечерајте заедно
Да, семејната вечера може да ги реши сите проблеми. Оваа едноставна традиција помага во успешноста на децата и ги прави посреќни.  Постојат голем број на информации за израснување на паметни и успешни деца, но како да се одгледаат среќни деца?
Посреќните деца имаат пого

loading...
Loading...