Како Србите го „ослободија“ Куманово, всушност благодарение на четниците на ВМРО, и зошто првобитниот споменик на Зебрњак е миниран!

Loading...

Како Србите го „ослободија“ Куманово, всушност благодарение на четниците на ВМРО, и зошто првобитниот споменик на Зебрњак  е миниран!Во октомври 1912  година кога првата српска армија  на врвот на Зебрњак се борела против Турците била пред пораз, потполно прегазена, македонската армија составена од четниците на ВМРО под водство на војводата Крсте Лазаров , во бројност од 3- 5000, од правец на селото Орашац се појавува  и ја напаѓа турската армија од зад грб и уништувајќи добар  дел од Турците  ѝ овозможува на српската војска да нападне повторно.
Четниците на ВМРО први  се појавуваат на врвот на Зебрњак. Кога пристигнале Лазаров ги дочекува Србите со леб и сол, но наместо благодарност овие после неколку  дена ги  протеруваат од Куманово. Подоцна, во  знак на одмазда Крсто Лазаров го минира првобитниот споменик на Зебрњак и покрај него  става крст во  чест на македонските борци.Во октомври 1912  година кога првата српска армија  на врвот на Зебрњак се борела против Турците била пред пораз, потполно прегазена, мак

loading...