Како вашите деца да засакаат ЗЕЛЕНЧУК?

Loading...

Стручњаците советуваат, како родителите да им помогнат на децата да засакаат зеленчук. Ставете го оброкот пред нив, но никако не ги форсирајте да го јадат. Водете ги на пазар со вас, вклучете ги во готвењето…Повеќето деца се намрштуваат кога ќе видат зеленчук и одбиваат да го јадат. Тоа е класична детска реакција, но сепак познато е дека зеленчукот е здрав за растот и развојот…
Со овие трикови, вашите деца ќе засакаат зеленчук:
– Ставете го оброкот пред нив, но никако не ги форсирајте да го јадат. Така во старт ќе го одбијат. Само убаво понудете им и објаснете им дека е здраво и дека ќе бидат силни како некој јунак од цртаните филмови.
– Водете ги на пазар или во маркет, заедно да купувате намирници. Вклучете ги во готвењето. На тој начин ќе ги заинтересирате.
– Украсете им ги чиниите. Направете „смајли“ со моркови и магдонос. Бидете креативни.Повеќето деца се намрштуваат кога ќе видат зеленчук и одбиваат да го јадат. Тоа е класична детска реакција, но сепак познато е дека зеленчукот е зд

loading...