Канадската разузнавачка служба стигнала до податоци за патниците преку WiFi мрежа

Loading...

Канадската телевизија СВС објавува дека канадската служба стигнала до податоци за патниците на канадските аеродроми преку WiFi мрежата и тоа и овозможило да ги следи нивните податоци неколку дена.CBC објаснува дека според документите кои телевизијата ги добила од некогашниот американски разузнавач Едвард Сноуден, канадскиот Центар за безбедност на телекомуникации (CSTS), бил во состојба да го следи движењето на сите патници кои ги посетувале аеродромите, а преку својот телефон, таблет или компјутер се поврзале на WiFi мрежата на аеродромите.

Движењето на патниците можело да се следи кога тие се поврзувале на јавните WiFi мрежи во рестораните, книжарниците, хотелите, градскиот превоз, но и на американските аеродроми. Според документите, CSTC оваа операција ја направил како тест за американската државна безбедносна агенција (NSA).
Според канадската телевизија, целта на тестирањето на CSTC било испробување на новиот шпионски софтвер кој тие го развиле заедно со NSA. Според неименувани извори на CBC, пробната технологија била развиена во 2012 година, а сега е целосно подготвена за употреба.CBC објаснува дека според документите кои телевизијата ги добила од некогашниот американски разузнавач Едвард Сноуден, канадскиот Центар за бе

loading...
Loading...