Касапот од Конго: Kралот Леополд Втори од Белгија

Loading...

Кралот Леополд Втори од Белгија бил одговорен за смртта и осакатување на 10 милиони Конго Африканци  кон крајот на 1800 година. Пленот на денешна Белгија, се должи на луѓето од басенот на реката Конго.Во сведоштво за одбивната  бруталност  на Европската колонијална ера и империјализам во своите најдобра форма, во текот на 1880-тите, кога Европа била зафатена со поделбата на африканскиот континент, како огромна чоколадна торта, кралот Леополд Втори од Белгија поседувал голем дел од нестражените предели од  слободна држава Конго. На 905.000 квадратни милји (76 пати поголема од Белгија) на африканските дождовни шуми држел  огромно богатство во гума, стока во високата побарувачка во индустријата во Европа кон крајот на 19 век.
Темното срце на Леополд Втори
Во 1876 година, Леополд ја формирал  филантропската организација “Здружение Internationale Africaine” (Меѓународната асоцијација за Африка) и станал единствен акционер. Под маската на мисионерска работа и западното влијание врз африканските народи, Леополд Втори ја користел  Меѓународната асоцијација за Африка за  неговите понатамошни амбиции на империјата  во надеж да донесат  меѓународен престиж на релативно малата Белгија. Во реалноста, асоцијација   било средство за поробување на народот на басенот на реката Конго и збогатување на Леополд Втори.
За време на 23-годишното владеење (1885-1908)  на Леополд Втори  со Конго тој масакрирал 10 милиони Африканци со отсекување на нивните  раце и гениталиите, ги камшикувал до смрт, ги изгладнувал  принудувајќи ги на работа, држејќи деца за откуп и палење села. Ироничниот дел од оваа приказна е дека Леополд Втори ги извршил овие злосторства без воопшто неговата нога да стапне  во Конго.
Мора да се напомене дека иако многу внимание е посветено на злосторствата на Леополд во Конго, во истиот период брутални дела биле извршени врз домородците на друго место во светот. Британија врз  Абориџините во Австралија, САД врз  Индијанците, Французите врз северозападниот дел на Конго, Шпанците врз Индијанците од Северна и Централна Америка, Португалците врз Ангола и Aмазонците и Германците врз Југозападна Африка. Сепак, толку била тешка бруталноста на геноцидот  во Конго на Леополд, што толку многу европски посетители јавно го осудиле Леополд и Белгиската влада. Веродостојноста на злосторствата била  толку добро позната  што Сер Артур Конан Дојл  ја напишал книгата “Кривичното дело Конго” во 1909 година, истакнувајќи ги маките на Конго.
Отсекување на раце
Таква  била  бруталноста на Конго врз  Леополд,   оние кои не ги исполнувале квотите утврдени од страна на белгиските  службеници,   рутински биле камшикувани со chicote или им биле отсечени рацете ( chicotte бил камшик направени од кожа од нилски коњ сушена на  сонце.  Од дваесет удари   жртвите паѓале во несвест а 100 или повеќе удари   често биле фатални).
Леополд користел сила, сила Publique (ФП), да го примени тероризмот  и убиствата. Белите офицери владееле со црните војници од кои многумина биле канибали од племиња во горниот дел на Конго а други биле киднапирани како деца за време на рациите на околните села и израснати  во мисионери.
Помлад офицер на FP ја опишал  рацијата за казнување на село кое протестирало, со следните зборови. “Службениот командантот ни нареди да се отсечат главите на луѓето и да ги обесиме на  палисадите во  селото, исто така и нивните сексуални членови, и да ги обесиме   жените и децата на зградите  во форма на крст.”
Богатството на Леополд
Леополд Втори  во еден период бил познат како  најбогатиот  човек во светот со лично богатство некаде помеѓу $ 100 милиони и $ 500 милиони долари. Поголемиот дел од неговото богатство било предадено на белгиската влада по неговата смрт.
Денешен  Конго
Денешна Демократска Република Конго, се проценува дека има  $ 24 трилиони  во неискористени минерали, најмногу дијаманти. По осамостојувањето на Конго од Белгија, во јуни 1960 година, Патрис Лумумба, лидер на движењето MNC , бил  избран за прв демократски  претседател на Конго. Во сведоштво за одбивната  бруталност  на Европската колонијална ера и империјализам во своите најдобра форма, во текот на 1880-тите, ког

loading...
Loading...