Казна од 9.200 евра за носење бурка во Швајцарија

Loading...

Во швајцарскиот кантон Тичино воведена е забрана за носење бурка, а за кршење на забрањата предвидена е казна која може да достигне и 9.200 евра.Во тој кантон, претежно населен со римокатолици кој зборуваат италијански, еден пар веќе е парично казнет поради прекршувањето на новата мерка, која стапи на сила во петокот.
Во тамошниот град Локарно, на забраната за носење бурка во петокот јавно и се спротивставија една Швајцарка која примила ислам и бизнисмен со француско­алжирско потекло.
Полицијата парично ја казни Нора Или, која е член на исламскиот централен совет.Во тој кантон, претежно населен со римокатолици кој зборуваат италијански, еден пар веќе е парично казнет поради прекршувањето на новата мерка, кој

loading...