Ќе им го земат ли Закинтос: Албанија бара ревидирање на границата со Грција

Loading...

Грчкиот весник “То вима” пренесува дека грчките министри ќе го бојкотираат состанокот на парламентарна соработка во Јужна Европа кој треба да се одржи во Албанија поради новите несогласувања на Грција и Албанија околу границите во Јонското море.Албанија упатила протестна нота до Грција поради недозволено истражување за нафта во пограничниот регион од овој регион на Јонското море.
Грчкиот весник пишува дека ова прашање повторно довело до несогласувања, и дека сега Албанија повторно сака да го испита пакетот на договорот кој треба да ги дефинира копнените граници и укинување на воениот закон кој е на чекање помеѓу овие две држави.
Исто така, Атина е воздржана кон Меѓународниот суд на правдата кој се изјасни ненадлежен за поморски прашања.
Овие прашања ќе доведат до слободно истражување на нафта во овој дел од Јонското море, што пак ќе доведе до понатамошно затегање на односите помеѓу овие две држави.Албанија упатила протестна нота до Грција поради недозволено истражување за нафта во пограничниот регион од овој регион на Јонското море.
Г

loading...
Loading...