Кичевец копал во нивата и пронашол непроценливо богатство!

Loading...

Миле Магденоски од село Белица, кичевско, копајќи во својата нива на длабочина од околу половина метар, пронашол прстен со сѐ уште неутврдена старост и вредност, објави Нова Македонија.- Прстенот го пронајде татко ми во нива во село Белица, каде како што самиот рече, копајќи нешто му светнало во земјата и кога го зел бил вчудоневиден од необичната гравура и убавината што ја поседувал овој прстен. Бидејќи во нашиот град нема големи вистински познавачи на оваа материја, прстенот го однесовме во Охрид кај двајца најпознати јувелири од овој град, кои по деталното разгледување потврдија дека прстенот е многу стар и има непроценлива вредност – рече Оливера Ширгоска, ќерката на пронаоѓачот на овој прстен.
Семејството бара овој прстен да го анализираат и експерти од оваа обаласт и да ја утврдат неговата старост, состав и вредност.
Според она што може од гравурата да се заклучи, овој прстен е стар најмалку пет века, а е изработен од сребро и најверојатно бронза.- Прстенот го пронајде татко ми во нива во село Белица, каде како што самиот рече, копајќи нешто му светнало во земјата и кога го зел бил вчудоневи

loading...
Loading...