Кинезите од Geely додадоа нов модел на автомобил во понудата

Loading...

Кросоверот Geely NL3 дебитираше за време на Саемот за автомобили во Москва. Моделот ги има стилските карактеристики на истоимениот концепт, а интересно е дека е развиен од страна на меѓународен тим специјалисти, главно од Европа.Geely NL3 е првиот кросовер на кинеската компанија со целосен погон и систем на Apple CarPlay. Производството на моделот ќе започне во 2017 година во белоруската фабрика „Белджи“.
Надворешноста на кросоверот е развиена од група дизајнери, во чиј состав влегуваат специјалисти од Барселона, Гетеборг, Шангај и Калифорнија. Раководител на процесот и тимот бил поранешниот главен дизајнер на Volvo Питер Хорбери, кој во моментов зазема слична позиција во Geely.
Должината на NL3 е 4519 мм, широчината му е 1831 мм, висок е 1694 мм, а растојанието меѓу оските е со должина 2670 мм. Спореден со еден од најпродаваните модели во класата NL3, тој е 204 мм подолг, со 9 мм поширок и 69 милиметри повисок од Renault / Dacia Duster.
Погонот е обезбеден од два мотора. Основниот е атмосферски со зафатнина од 2.0 литри и моќност 140 КС, а максималниот вртежен момент е 181 Nm. Агрегатот може да се надогради или со 6-брзински мануелен или со 6-степен автомат на DSI.

Алтернативниот мотор е со зафатнина од 1,8 литри, но со турбо, чија моќност е 184 КС, а вртежниот момент е 285 Nm. Со овој агрегат може да се направи целосен погон. Двете оски се движат благодарение на повеќе спојки меѓу дисковите од NexTrac, производство на BorgWarner. Поставката на суспензијата е дело на британски инженери од MIRA, компанија чии напори биле насочени во преработката на управувањето и удобноста на моделот.
Моделот нуди богата опрема. Уште од основнотониво на седиштата се нуди дигитална табла со инструменти, мултимедијален систем, компатибилен со Apple CarPlay и Android Auto, како и пристап до интернет. Ентериерот на моделот е исполнет во кожа од Nappa. Во листата на дополнителната опрема влегува систем за контрола на квалитетот на воздухот, адаптивна контрола на крстосување и камера за возење наназад.Geely NL3 е првиот кросовер на кинеската компанија со целосен погон и систем на Apple CarPlay. Производството на моделот ќе започне во 2017 година

loading...