Кисела зелка: Помага при алергија, настинка и кашлица!

Loading...

Ферментираната храна, која е стоена неколку дена пред да се јаде, претставува вистински лек. Посебно киселата зелка и киселите краставички.Минатата недела истражувачите од Универзитетот Кембриџ, откриле дека конзумирањето на ферментираните млечни намирници, како што се јогуртот и сирењето, го намалуваат ризикот од болести на дијабетисот.
Кога одредените намирници ќе се остават да ферментираат, тие најпрвин „ги варат“ добрите бактерии и квасецот кои природно се наоѓаат на површината на храната.
Овие микроби го разбиваат шеќерот и скробот и се чини дека телото полесно апсорбира хранливи материи.
Некои исто така ги ослободуваат млечните киселини, природниот конзерванс, кој го стимулира растот на добрите бактерии. Ферментирањето на храната ефикасно станува природен пробиотик.

Улогата на бактериите во здравството привлекла внимание во последните години, а стручните лица покажуваат ново интересирање на „жива храна“, како што е познатата ферментирана храна.
Ферментираните намирници стимулираат бактерии кои му помагаат на имунитетот! Тоа може да им помогне и на некој кој пати од кашлање и настинки.
Исто така се препорачува широк спектар на ферментирани намирници како што се месото и сирењето, кои го зајакнуваат имунитетот, борбата против алергиите, па дури и како помош за губење на тежината- помага варењето бидејќи создава чувство на ситост!
Зеленчукот е богат со извор на бактерии кои помагаат за заштита на имунолошкиот систем, штитат од дијареа и чир на желудник а ефикасни се и во борбата против алергија.Минатата недела истражувачите од Универзитетот Кембриџ, откриле дека конзумирањето на ферментираните млечни намирници, како што се јогуртот и сирењ

loading...
Loading...