Клинтон ги предупреди светските лидери: Путин повторно создава голема царска Русија!

Поранешниот американски претседател Бил Клинтон го обвини рускиот претседател Владимир Путин дека се обидува повторно да создаде „Голема Русија“ и ги предупреди светските лидери дека можеби немаат работа со лице кое рационално ги согледува надворешните политики.„Путин сака повторно да воспостави Голема Русија, но не во терминот на Ладната војна, туку царство од 19 век“, истакна Бил Клинтон одговарајќи на прашања за време на учествувањето на годишниот Фискален самит на фондацијата Питер Г. Петерсон.
Путин во последната недела на подрачјето на југоистокот на Украина го споменуваше името Нова Русија, па го ибјасни правото на Руската интервенција во име на етничките Руси кои таму живеат.
Да потсетиме минатата недела руско-американската новинарка Маша Гесн направи референца на говорот на Путин во кој јасно истакна дека границите на Русија се повлечени по револуцијата во 1917 година и треба да се преправат.
„Со други зборови тој поставува модерна Русија како наследник на Руското царство, како што било во време на руските цареви“, напишала Гесен.
Таа додала дека Путин Украина не ја гледа како независна држава, туку како дел од земјата ја гледа како Русија.„Путин сака повторно да воспостави Голема Русија, но не во терминот на Ладната војна, туку царство од 19 век“, истакна Бил Клинтон одго

Пронајдете не на следниве мрежи: