Кога Хитлер го вовел нацистичкиот поздрав една држава престанала да го користи!

Loading...

Мирен став и раката подигната пред телото- прво на што ќе помислите сигурно е познатиот нацистичкипоздрав. Меѓутоа тоа  не било отсекогаш така.Пред 20тиот век италијанските фашисти го усвоиле римскиот гест како означување на своите улоги во ревитализацијата на моделот на антички Рим, а потоа го превземале нацистите во Германија. Овој начин на салутирање бил познат како „Белами поздрав“ а се користел во САД за поздравување.

Креаторот на поздравот бил Франсис Белами, а прв пат овој поздрав е употребен на 12 октомври 1892 година. Меѓутоа кога го освоиле фашистите и нацистите, започнале првите контроверзии во Америка, поради што официјално бил забранет и заменет со гестот „рака на срце“.
На почетокот се јавил отпор против новиот поздрав, но подоцна секое противење брзо исчезнувало бидејќи нацистичка Германија на 11 декември 1941 година објавила воја во Америка.Пред 20тиот век италијанските фашисти го усвоиле римскиот гест како означување на своите улоги во ревитализацијата на моделот на антички Рим, а пот

loading...
Loading...