Кога ќе го видите ОВА,НИКОГАШ повеќе нема да им го дадете ТЕЛЕФОНОТ на вашето дете!

 
Откриено е како децата кои поминуваат повеќе време користејќи ги паметните телефони имаат синдром на суво око.
  
Симптомите се повлекоа на децата на кои паметните телефони им се одземени на еден месец. Суво око или ксерофталмија е состојба во која очите не солзат доволно што предизвикува црвенило,оток и иритација на очите.
Обично тоа се поврзува со староста, но специјалистите веруваат дека таа состојба се потценува кај децата.
Во истражувањето,објавено во магазинот „ВМС Opthalmology”, се анализирани 916 корејски деца помеѓу 7 и 12 години.Пронајдено е дека околу 7% имаат доволно симптоми за дијагностицирање на суво око.
Докажано е дека 97 деца со таа состојба во просек користиле паметен телефон повеќе од три часа дневно.
  
Симптомите се повлекоа на децата на кои паметните телефони им се одземени на еден месец. Суво око или ксерофталмија е состојба во ко

Пронајдете не на следниве мрежи: