Јајцата се многу хранливи – тоа сите го знаеме. Полни се со витамини, меѓу кои и А и Б12, но тука се и калциум и цинк. Прво што правиме кога ги вариме јајцата ги лупиме и лушпата ја фрламе – ПОГРЕШНО. Дури 90% од лушпите содржат калциум. Така е, витален минерал за коските, мускулите, кој сите го фрламе во ѓубре.
Голем број научници укажуваат на исклучителната хранливост на лушпите од јајца за нашиот организам.
Само половина мала лажичка иситнети лушпи од јајца задоволува 90% од дневните потреби за калциум. Тука се наоѓаат 1000 – 1500 мг од овој минерал.
За да ги искористите сите бенефити од овие материи, сварете ги лушпите од јајца во вода. Оставете да вријат 10 минути за да ги елиминирате сите бактерии.
Некои после тоа ги ставаат и во рерна на 250 С 10-15 минути но тоа не е неопходно….
Продолжува на НАЈАДИСЕ.МК
Дури 90% од лушпите содржат калциум. Така е, витален минерал за коските, мускулите, кој сите го фрламе во ѓубре.
Голем број научници укажув