Кои се овие чудни работи што ги гледате како „пливаат“ во вашите очи?

Дали сте забележале мали објекти, слични на црвчиња, кои се движат без насока пред вашите очи? Овие иритирачки мали „пајажинки“ се нарекуваат матнини и се јавуваат кај околу 70 проценти од луѓето. Што всушност претставуваат тие?Матнините се сенки – фрлени од објектите кои се наоѓаат во јасната и слична на гелот супстанца (стаклестото тело), која го сочинува поголемиот дел од внатрешноста на окото и благодарение на која тоа ја задржува тркалезната форма. Кога ќе помине низ леќата, фокусирата светлина треба да ја помине и предметната материја за да дојде до мрежницата во задниот дел на окото. Таа се состои главно од вода, но содржи и протеини и разни други состојки.
Матнините обично претставуваат протеини во стаклестото тело, кои се натрупале заедно. Тие гја блокираат светлината и соодветно фрлаат сенка врз мрежницата. Обично личат на транспарентни кругови и постојано стојат во окото.

Понекогаш, мали крварења во окото можат да предизвикаат матнини, откако црвените крвни зрнца ќе влезат во стаклестото тело. Тие изгледаат темно и исчезнуваат кога крвта од крвните садови се апсорбира во мрежницата.
Но, матнините можат да се формираат од контракција на стаклестото тело, што се случува во принцип со напредок на возраста. Додека гелот се вади од ретината, мали парчиња можат да влезат во него и да се претворат во матнини. Тие обично личат на пајажини.
Матнините се гледаат најјасно ако се погледне во нешто светло, како на пример лист бела хартија или сино небо. Ќе забележите дека тие се движат заедно со вашето око. Понекогаш тоа може да иритира, но луѓето се навикнуваат со тек на време. Но, во други случаи, тие сепак можат сериозно да го попречат видот и да доведат до операција. Постапката вклучува отстранување на гелот и негова замена со физиолошки раствор.Матнините се сенки – фрлени од објектите кои се наоѓаат во јасната и слична на гелот супстанца (стаклестото тело), која го сочинува поголемиот дел

Пронајдете не на следниве мрежи: