Кои се вашите најголеми стравови: Бикот се плаши од сиромаштија, Вагата од конфликти…

Loading...

Дали се ова вашите најголеми стравови?Овен- страв од физичко ограничување на слободата
Овните се луѓе кои не е лесно да ги исплашите, секој страв за нив изгледа како предизвик за неговата вродена храброст.  Овенот се плаши од болести но и од смрт. Од психолошки аспект, Овенот се плаши од игнорирањето на другите, односно дека нема да го добие потребното внимание за неговиот труд.  Во секој Овен постои скриен страв од затворање или било какво физичко ограничување на слободата.  За Овенот е својствено на стравот да реагираат насилно, се води од девизата дека „нападот е најдобра одбрана“.
Бик- страв од сиромаштија
Добро испланираниот живот кој Бикот го води не остава многу место за стравови. Но, стравот од сиромаштија и губење на се што заработил или имал во својот живот е карактеристичен за Бикот. Бикот исто така има тенденција се да контролира. Но мора да напоменеме дека во се што „има“ Бикот го вбројува и својот партнер , па неговиот страв од сиромаштија се проширува и на страв од губење на љубовта. Бикот е најљубоморен знак во зодијакот, а да се биде љубоморен значи дека се  нема доверба ни во самиот себе.
Близнаци- играта го штити од страв
Близнаците се сфаќаат како игра. Ретко се плашат, но доколку  сериозно се исплашат се трудат да го сокријат тоа. Близнакот се плаши од ситуации во кои треба да ја изрази својата волја или да заземе одлучен став.  Па спрема тоа, чувствува страв од сериозни, строги и одлучни луѓе кои повеќе им придаваат важност на делата отколку на зборовите. Од псхихолошки аспект Близнакот се плаши од старост, бидејќи смета дека доколку е стар ќе мора да биде зависен од другите. Но повеќе од староста се плаши од осаменоста.

 

Рак-фантазијата ги храни стравовите
Полесно е да зборуваме за тоа од што Ракот не се плаши. Со оглед на тоа дека е многу врзан со семејството , на топ листата на неговите стравови се наоѓа стравот од распадот на семејството. Самата мисла за развод на бракот, брачно неверство, заминувањето на децата и слично, Ракот го доведува до депресија. Параноичен страв покажува и од преселба, губиток или оштетување на домот. Ракот исто така се плаши и од злоба, одмазда, расправии и несогласувања. Поголем дел од професионалниот живот ќе го помине во постојан страв од малтретирање од претпоставените.
 
Лав- страв од предавство
Во склад со особините на животното чие што име го носи, Лавот заедно со Овенот, се едни од најхрабрите знаци во зодијакот. Вистинската причина за неговата храброст се крие од стравот за презирот од другите, јавно понижување или неуспех. Со оглед на тоа дека му е важно мислењето на другите, лавот ќе изведе јуначки дела, да не случајно излезе кукавица. Често превзема храбри подвизи за да се направи важен пред другите. Лавот се плаши од ситуации кои од него бараат да ја промени постоечката положба, посебно ако тие промени тој не може да ги контролира. Лавот многу размислува за можни предавства на пријателите или некоја друга блиска личност.
Девица- чистење на нередот
Свесна за својот недостаток на храброст, Девицата се труди да избегнува ситуации кои од неа бараат храброст. Таа темелно и долгорочно ги планира сите можни проблеми и своите реакции на нив, па кога некој проблем ќе се појави таа спремна го вади решението. Но доколку се работи за необична ситуација која не ја предвидела, можно е стравот целосно да ја блокира. Мислата да живее во неред и нечистотија завзема прво место на листата на стравови на Девицата. Исто така се плашат и од дезорганизација и безредие. Но тешко и со страв ги изразува и своите емоции.

 

Вага- се преплашува од конфликти
Во потрага по животна хармонија, Вагата повремено ќе мора да се соочи со личности кои не ги делат нејзините животни вредности. Страв од конфликти,расправии,навреди, осаменост и изолација  се примарни  стравови  на Вагата. На интимен план , Вагата се плаши и од љубовно одбивање , разочарување и искористување, но тоа нема да ја спречи при преминување од една неуспешна врска во друга. Имено, таа  би избрала да живее со некој манијак и измамник отколку да биде сама.  Меѓу другото се плаши и од сите видови болести, параноична е дури и кон најмалите настинки.
 
Шкорпија- се плаши од немоќност
Надворешно Шкорпијата е еден од најхрабрите знаци во зодијакот, но зад ладнокрвноста и „маската“ се крие суштество кое не е баш имуно на стравови, иако сакаат да остават баш таков впечаток дека не се плашат од ништо. Нивниот одбрамбен механизам од стравот е мазохизмот, па така Шкорпијата не бега од опасности и насилство, дури со нив малку и „кокетира“. Првиот страв на Шкорпијата е сексуална немоќ,  потоа страв од старост, зависност од другите и ограничувања. Кај Шкорпијата постои страв и од неверство и лаги, односно  се плаши да не стане жртва на неверство.
Стрелец- страв од угнетување
Во својот безгрижен и алтруистички свет, Стрелецот пронаоѓа неколку работи кои му влеваат страв. Кога ќе се најде во ситуација која ја ограничува неговата слобода, тој оптимистички и ведар човек во мала мера ќе се исплаши. Рамнодушноста не дозволува да биде жртва на неправда, насилство и грубост. Уште еден негов страв е стравот од непризнавање на неговите заслуги за некој деловен или друг успех. Од психолошки аспект , Стрелецот се плаши од  загрозување на демократијата и граѓанските права и слободи.

 

Јарец-страв од потсмев
Организираноста и ефикасноста на Јарецот добро прикрива и долг попис на стравови. Секој Јарец пати од некој имагинарен страв. Јарецот се плаши од неповолен исход на настаните. Најмногу се плаши од сплетки и  предавство . Друг страв е стравот од несреќен сплет на околности. Најмногу ги вознемирува и плаши  дека со некоја своја постапка ќе излезат смешни но и предмет на шега на невкусни шали.
 
Водолија-грижа за целиот свет
Кај Водолијата постои поделба на лична и општа сфера, во која влегуваат нејзините ставови за политика, религија и слично, и стравовите на Водолијата се поделени на ист принцип. Во тој поглед Водолијата може да ја сместиме како знак кој ретко се плаши, кога станува збор за личните стравови, но од другата општа сфера е преполна со стравови. Се ужаснува од поимите кои се составен дел од животот како насилство, војна, глад, загадување, расна нееднаквост, кривични дела и слично, без разлика дали тие опасности и влијаат лично на неа или не. Водолијата се плаши и од тоа дека еден ден ќе биде приморана да ги напушти своите идеали. Во однос на личната сфера единствено покажува страв од трајно врзување.
Риба- страв од се
Првото место на листата на хороскопски знаци со своите стравови се наоѓа Рибата. Нивните стравови се спој од стравовите на сите зодијачки знаци и тешко е прецизно да издвоиме од што најмногу се плашат. Нивниот дијафазон на стравови вклучува телесно насилство, закани, навреди, осаменост, одбивање, болест, смрт, посебно се плашат од духови, вампири и други чудовишта и ликови од приказните и бајките. Во постојан страв се од неред, природни катастрофи, а и од обична гужва и бука. Но наспроти многуте стравови, Рибите наоѓаат излез и во најтешките ситуации.Овен- страв од физичко ограничување на слободата
Овните се луѓе

loading...
Loading...