Кој би рекол: Што покажува восокот од ушите за вас?

Loading...

Восокот во ушите може да биде нешто повеќе од бескорисна и несакана нечистотијата. Може да послужи во медицинската дијагноза. Восокот во ушите го имаат сите и сите го третираат подеднакво, го отстрануваат со чепкалки за уши обложени со памук и ги фрлаат во ѓубре. Приказната завршена. Но мора ли засекогаш да биде така? Научниците веруваат дека не мора.
Уште во 2006 година истражувачите откриле дека еден одреден ген во човечкото тело е задолжен за одредување дали едно лице ќе има сув или влажен восок во ушите. Тие откриле дека африканските и европските етнички групи имаат влажен восок во ушите, додека американските Индијанци и етничките групи во Источна Азија имаат сув восок во ушите.

Понатаму, научниците открија повеќе интересни работи во врска со восокот во ушите, а тоа е дека има различен мирис од човекдо човек. Резултатите од истражувачкиот тим од Пенсилванија доби хроматографија и масена спектрометрија од восокот од ушите.
Тестирањето било спроведено на 16 луѓе, од кои по осум со азиско и европско потекло.
Но најинтересното откритие објавено во една студија која ја објавило едно научно списание Журнал на Хроматографија Б, во која тимот од научници во Филаделфија објасниле дека преку восокот во ушите во иднина може да се откријат некои навики во исхраната, животната средина и физиологијата на човекот.
Значи, уште еден начин со кој лекарите преку безболен начин можат да дојдат до некои важни информации за здравјето на луѓето. Восокот во ушите го имаат сите и сите го третираат подеднакво, го отстрануваат со чепкалки за уши обложени со памук и ги фрлаат во ѓубре. Приказнат

loading...
Loading...