Кој е најбогатиот човек во историјата на човештвото?

Loading...

Кога помислуваме на најбогатите луѓе на светот, на памет ни идат имиња како што се Бил Гејтс, Ворен Бафет и Рокфелер, но…Најбогатиот човек во историјата на човештвото е всушност африканскиот крал во 14 век Манса Муса, и се уште ја држи титулата за најбогат човек на светот. Со богатство од 400 милијарди, Муса и понатаму е најбогатиот човек.

На листата на најбогати личности се наоѓаат и останати императори и владетели како и технолошки гиганти, но листата е составена на годишна инфлација – што значи дека богатство од 100 милиони долари во 1913-та година денес би било проценето на 2 милијарди долари.Најбогатиот човек во историјата на човештвото е всушност африканскиот крал во 14 век Манса Муса, и се уште ја држи титулата за најбогат човек на св

loading...
Loading...