Содржат доста вода, малку маснотии, протеини и влакна. Обилуваат со минерали како железо, калиум, натриум и фосфор и витамини Ц, А, Б-6, Б-12, рибофлавином, ниацином и тиамином.Киселите краставички не се само вкусен додаток за сендвич или салата, туку се и одлични за здравјето.
Содржат и антиоксиданси, кои го штитат нашето тело од слободни радикали. Одличен сојузник се во забрзување на варењето и поттикнуваат создавање на добри бактерии, кои се клучен дел од нашиот метаболизам.
Делуваат добро на црниот дроб, и помагаат во исфрлување на отровите од организмот.
Краставичките треба почесто да ги конзумирате ако сте под стрес, бидејќи превентивно делуваат на развој на чир на желудникот.Киселите краставички не се само вкусен додаток за сендвич или салата, туку се и одлични за здравјето.
Содржат и антиоксиданси, кои го штита