Колку долари вложиле американците за изградба на Статуата на Слободата?

Loading...

Сите го знаеме заштитниот знак на американскиот град Њујорк – Статуата на Слободата.
Дали сте се запрашале колку време е градена и колку пари вложиле американците во неа?
Статуата на Слободата е официјално пуштена во употреба за жителите на градот и туристите на 28-ми октомври 1886-та година. Но, темелите на оваа статуа биле удрени во 1875-та година. Изградбата на одредени делови траела до 1884-та година. Додека да биде вклопена потребни биле цели две години, за конецно да биде презентирана во 1886-та година
На Америка и биле потребни вкупно 21 година за да ја изградат оваа Статуета на Слободата која денес привлекува милиони туристи од целиот свет.
Кога станува збор за финансиите, Америка вложила 250 илјади долари за изградба на Статуата на Слободата. Можеби денес оваа сума не изгледа премногу за американците, но во 19ти век, 250 илјади долари, биле како денешни милиони, па за тој период овој проект бил доста вреден и скап за Американската влада.
Денес, оваа прекрасна статуета, привлекува голем број туристи од целиот свет и е симбол за слобода и мир на Њујорк и цела Америка.
Copyright 2013 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.Сите го знаеме заштитниот знак на американскиот град Њујорк – Статуата на Слободата.

loading...