Колку меморија имал првиот сателит испратен во вселената?

Loading...

Иако официјално излезе од сончевиот систем, Војаџерќе остане легендарната човечка творба која за прв пат влезе во оваа непозната територија, оној бескраен простор.Сондата Војаџер 1, би изгубила битка и против вашиот мобилен телефон. Војаџер помина повеќе од 18 милијарди километри, но неговиот Софтвер е приличноедноставен. Всушност тој има помалку од 40 килобајти меморија. Многу денешни смартфони имаат меморија од неколку гигабајти.
Во споредба, iPhone 5 од 16 гигабајти има 240.000 пати повеќе меморија од Војаџер 1. Но не треба да судиме, бидејќи бил креиран во пред компјутерска ера, а научниците во НАСА користеле само ливче и пенкало, и нивниот мозок во комплицираните математички формули и пресметки.
Всушност, Војаџер е еден од најуспешните проекти на НАСА.
Извор: think.mkСондата Војаџер 1, би изгубила битка и против вашиот мобилен телефон. Војаџер помина повеќе од 18 милијарди килом

loading...
Loading...