Колку рано треба да стануваат учениците?

Loading...

На американските адолесценти им е потребен сон, затоа што наставата во училиштата им започнува релативно рано, соопшти Американското здружение на педијатри.Како што пренесува списанието Pediatrics, педијатрите предупредуваат на ризикот, што го носи недостатокот од сон, како проблеми со концетрација, зависност, депресија и дебелеење. 
„Оставете ги нека спијат“ – порачаа научниците и препорачаа да се помести почетокот на наставата за 8:30 часот. Тие сметаат дека децата треба да спијат 8 до 9 часа.
Преудпредија дека дури 87 % од американските адолесценти  не спијат доволно. Наставата во околу 40 % од средните училишта во САД почнува пред 8 часот, а само 15 % од нив почнуваат во 8:30 или подоцна. Како што пренесува списанието Pediatrics, педијатрите предупредуваат на ризикот, што го носи недостатокот од сон, како проблеми со кон

loading...
Loading...