Колку се штетни гелните нокти

Loading...

Лоша вест за сите девојки кои своите нокти ги украсуваат со гел. УВе ламбата, без која тоа не би било можно, го зголемува ризикот од добивање рак на кожата.Се работи за СЦЦ или карцином на плочестите станици, кој се смета за втор најчест облик на рак на кожата. Предизвикан е од континуираната изложеност на УВе зраците, а се појавува воглавно на рацете или околу ноктите. Од 700 000 случаи годишно во Америка, 2 500 завршуваат со смрт.

Не можеме да кажеме дека резултатите не изненадија, бидејќи отсекогаш знаевме дека УВе ламбите предизвикуваат стареење на кожата и хиперпигментација.
На вас е да одлучите дали гелните нокти се вредни да се ризикува. Но ако сте навикнати и без нив не можете, пред закажаниот термин на маникир намачкајте ги рацете со крема за сончање со најмал заштитен фактор 15. Се работи за СЦЦ или карцином на плочестите станици, кој се смета за втор најчест облик на рак на кожата. Предизвикан е од континуираната изложенос

loading...
Loading...