Комити: Грчката тајна полиција ги малтрераше нашите членови по вчерашниот собир во Овчарани,Леринскo

Loading...

Комити Запад навивачите на Вардар и познати како големи патриоти на својата официјална страница излегоа со следната информација: Мили и немили настани на вчерашниот собир во Овчарани, Леринско.
Како и во пиринскиот дел на Македонија, така бевме и во егејскиот дел помеѓу нашите роднини, пријатели, браќа и сестри на овогодинешниот собир на македонците од тој крај. Со преубави песни и ора започна настанот но за жал му се фрли црна дамка. Наши членови беа присутни но по постојано следење од тајната полиција на Грција, беа уапсени. Однесени во полициска станица во Лерин по неколкучасовно омаловажување и малтретирање полицијата го пронашла знамето КОМИТИ.Целиот настан подоцна следи со плукање и фрлање на пасошите бидејки сакаа да дознаат кој не пратил.Нас никој не нè прати, нас не повика страданието на нашите кај егејот. Сабајлето се пуштени од станица и испратени со придружба до граница а знамето задржано како доказ за ширење македонштина.Дечките се здрави и живи.Ќе страдаме ама не се предаваме!
Извор: Вардарфанс.мкМили и немили настани на вчерашниот собир во Овчарани, Леринско.
Како и во пиринскиот дел на Македонија, така бевме и во егејскиот дел поме

loading...