„КОПАМ БЕЗ ГЛАС, СОЛЗИТЕ САМИ ТЕЧАТ“: Потресно сведоштво од волонтер на терен

Сведоштво за волонтерството на терен во загрозените подрачја:Во поплавените региони неуморно волонтира Мартин Малиновски, кој ја потресе јавноста со својата објава во која ја опишува реалната ситуација на терен:
„Влегуваш во дворот, домаќинот ви вели фала фала а уште не сте ни почнати, одеднаш пред очите кои такво нешто не виделе до сега слика на микро апокалипса, молчиш, немаш глас, гледаш девојче младо со лопата во раце молчи работи и уморно се насмевнува гледајќи те како молкум работиш, братот со количка носи кал од својата соба, молчиш, работиш, одеднаш од другата страна искача бабичката со некое парталче калливо со тазен штотуку,заплакан поглед ти вели фала сине, молчиш голташ кнедла и копаш и копаш не гледаш колку е сат колку кал имаш на себе колку рани на рацете, одеднаш домакинот ти вели мали абе име нети знам ела седни кафе да пиеме да одмориме, седнуваш и гледаш женичка со количка те прашува со колку шекер кафето……. Солзите сами течат толку е маката на лугево е ахххххх… Ете тоа вчера видов осетив и почуствував епа кко да не се вратам како да не помогнам зар треба да се запрашам“

Мартин приложи и фотографии од лице место, на кои се гледа страшната ситуација во која се најдоа жителите на загрозените подрачја:
Во поплавените региони неуморно волонтира Мартин Малиновски, кој ја потресе јавноста со својата објава во која ја опишува реалната ситуација на тер

Пронајдете не на следниве мрежи: